Emre Ünal

Bizim ülkemizde muhalefet zor zanaat

Bizim ülkemizde muhalefet zor zanaat … Ülkeyi yöneten siyasi iktidarların, vatandaşına sunduğu eğitimin, yaşamının gelişmesine sağladığı demokratik ortamın kalitesi, muhalefetin de kalitesini sağlar. ajans yorumu…

Bizim ülkemizde muhalefet zor zanaat

Muhalefet dendiğinde, hemen hemen hepimiz,  hiç de yabancısı olmadığımız bir kelimeyi duymuş oluruz.

Bizim ülkemizde, iktidarlar görevini layıkıyla yapmadıklarından, uğraşıları ve suçlamaları hep muhalefet partilerine olur. Onun içindir ki, kelime; ezberimizdedir.

Muhalefet; bir görüşe, bir tutuma, bir eyleme karşı olma durumudur.

Muhalefet partileri ise, sadece demokrasinin hayat bulduğu demokratik ülkelerde, iktidarda olmayan siyasi partilerin kurumsal olarak yasayla düzenlenmiş halidir.

Muhalefet partileri, halktan aldıkları oy neticesinde, iktidarın yanlışlarına halk adına karşı görüş bildirirler. Bu karşı görüş ve duruş, bazen eyleme de dönüşebilir.

Bizim ülkemizde, genelde, muhalefet partileri iktidarın keyfi uygulamalarına karşı çıkmak dışında pek varlık gösteremezler. İktidarların keyfi uygulama ve yanlışları o kadar çok oluyor ki, muhalefet partileri halk adına bunların düzeltilmesi için mücadele ederken, doğrusu kendi projelerini açıklama fırsatları ve manevra alanları çok dar bir döneme sıkıştırılmış oluyor.

Ülkeyi yöneten siyasi iktidarların, vatandaşına sunduğu eğitimin, yaşamının gelişmesine sağladığı demokratik ortamın kalitesi, muhalefetin de kalitesini sağlar. Eğer bizde muhalefetten şikayet ediliyorsa-ki ediliyor-, ozaman suçun belli bir kısmını iktidarda aramak gerekmez mi? Eğer kaliteden söz ediyorsak!..

Bizim ülkemizde muhalefet zor zanaat…

İktidar; herhangi bir bölgede toplu açılış yaptığında, muhalefete yumuşak göndermeler yapıyor, takdir bekliyor. Diğer zamanlarda ise hiçbir faaliyet üretmediği için görevi bile olmayan bir konuyu gündem yaparak, muhalefete saldırmaya başlıyor.

Hükümet; devlet kurumlarının yetkilerini çiğneyerek hareket ettiği sürece, toplum buluşmalarında en hassas olduğumuz noktayı, dinimizi kullanmayı sürdürdükçe, muhalefetin yetersizliğinden söz edilemez.

Muhalefetin görevini; iktidarın yanlış uygulamalarını halk adına denetlemek, karşı çıkmak ve görüş bildirmek olarak tarif ediyorsak; iktidarın halkına verdiği sözleri yerine getirirken yapmış olduğu hizmetleri muhalefetin de takdir etmesi beklenemez, beklenmemelidir. İktidar, verdiği hizmetleri yapmak üzere iktidar olmuştur. Halk; onun vaatlerine, projelerine, görüşlerine onay verdiği için iktidar olmuştur. Sadece görevini yaptığının bilincinde olacak ve takdiri halk verecektir. Onun da sınavı sandıktır.

Bizim ülkemizde, muhalefetin beceremediği işler yok mudur? Elbette vardır…

İktidar partisinin karşısında “tekses” olamadılar…

Mecliste, halkın sorunlarına çözüm olabilecek “ortak duruş” sergileyemediler.

Bizim ülkemizde, halkın nabzını elinde tutan, gündem belirleyen, muhalefet birliği sağlayacak olan anamuhalefete ihtiyaç var.

İktidar, şuanda iktidar yorgunluğunu yaşamaya başladı. İktidarın gizli ortakları, yani paydaşları, pasta küçüldükçe seslerini daha çok çıkarmaya başladılar. Kutsal ittifakın bozulması an meselesi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu