Doğal Yaşam

Budama ne zaman yapılır/hangi meyve ağacı ne zaman budanır

Kavaklar yaralanan kanayan (akan) ağaçlar olduklarından ilkbaharda budanmamalı, yaz veya sonbaharda budanmalıdır...

Budama ne zaman yapılır/hangi meyve ağacı ne zaman budanır“budama ağaçlar sürmeden kışın veya erken ilkbaharda yapılmalıdır. Aksi halde o yıl açacak çiçeklerin tomurcukları da budamada alınmış olur ve ağaç o yıl çiçek açmaz.” detaylar haberimizde…

Budama ne zaman yapılır/hangi meyve ağacı ne zaman budanır

Budama ne zaman yapılır?

Klasik budama zamanı İstanbul ve çevresi koşullarında Şubat ve Mart başlarıdır. Fakat budama için latent devre her koşulda şart değildir. Budamada türlere göre zaman belirtecek olursak;

1- Akçaağaç, Huş, Ceviz, Yalancı Akasya ve Kızılağaç türleri, Kavaklar yaralanan kanayan (akan) ağaçlar olduklarından ilkbaharda budanmamalı, yaz veya sonbaharda budanmalıdır.

2- Çamlar ve Ladinler sürgünler henüz yumuşak olduğunda budanmalıdır.

3- Ardıç, Şimşir, Servi ve Yalancı Serviler bütün mevsim boyunca büyümeye devam ettiklerinden budama zamanı yıl boyunca olabilir. Bununla beraber bunlar da Haziran, Temmuz ayları hatta Ağustos‘a kadar budanabilir…

4- Çiçekli çalılarda; örneğin Süs eriği, Çiçek elması, Yalancı Akasya çiçeklenme dönemi geçtikten sonra genellikle Mayıs’ın ikinci yarısı ve Haziran’da budanabilir. Bu türleri erken ilkbaharda budama o yıl çiçek vermelerini engeller.

5- Oya Ağacı gibi türlerde ise budama ağaçlar sürmeden kışın veya erken ilkbaharda yapılmalıdır. Aksi halde o yıl açacak çiçeklerin tomurcukları da budamada alınmış olur ve ağaç o yıl çiçek açmaz.

6- Bazı hassas türlerin örneğin devamlı çiçek açan güllerin budamasının ilkbaharda yapılması en uygun olur.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu