Otomobilinizin lastiğini nasıl tamir edersiniz
Otomobilinizin lastiğini nasıl tamir edersiniz … Delinmiş yırtılmış ya da herhangi bir şekilde patlamış bir lastikle otomobili sürmeye devam ediyorsanız hem kendi güvenliğinizi hem de aracınızın tüm tekerleklerini riske atmış oluyorsunuz demektir. detaylar saydam haberimizde…
Otomobilinizin lastiğini nasıl tamir edersiniz
Lastik tamiri deyip geçmeyin. Delinmiş yırtılmış ya da herhangi bir şekilde patlamış bir lastikle otomobili sürmeye devam ediyorsanız hem kendi güvenliğinizi hem de aracınızın tüm tekerleklerini riske atmış oluyorsunuz demektir. Patlak lastikle yakın mesafede araç kullanmak dahi hem patlayan lastiğinize hem jantınıza hem de diğer lastiklere büyük zararlar verecektir.
Birçok jant deformasyonu bu tür durumlarda ortaya çıkar ve maddi açıdan kabarık bir faturayı da beraberinde getirir. Ayrıca patlak lastik ile araç kullanılmaya devam edildiğinde diğer lastiklerin yere basış açısı değişeceğinden deformasyon ve hasar sadece jant ile sınırlı kalmaz. Üstelik patlayan lastikteki hasar da gün geçtikçe fazlalaşır. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden uzman bir lastik servisini ziyaret etmeniz hayli önemlidir. Lastik servisiniz size lastiğinizin değiştirilmesi ya da tamir edilmesi gerektiğini söyleyecek en yakın bakım ve onarım uzmanıdır.
Lastik tamiri nasıl yapılır?
Dubleks dediğimiz şambriyelsiz ve geniş tabanlı lastiklerde herhangi bir delinme ve küçük yırtıklar fitil ve içten yama ile tamir edilebilirken şambrelli lastiklerde bu durum şambrele yapılan yama ile çözülmektedir. Günümüzde fitil tekniğine artık gereksinim duyulmasa da en yakın lastikçiye kadar bizleri taşıyan pratik bir yöntem olarak varlığını sürdürmektedir.
Fitil tekniği ile tamir:
Bu yöntemde lastiği tekerlekten çıkarmaya gerek duymadan öncelikle sert cisim batması ile sönmüş lastikteki yabancı cisim çıkarılır. Daha sonra fitil setinde bulunan iğne ucuna fitil yerleştirilir ve lateks bir yapıştırıcı ile sıvanır. Fitil, iğne yardımı ile lastiğe batırılarak tutturulur ve uçta kalan kısmı bir maket bıçağı vasıtası ile kesilir. Fitil, lastik içinde hamur yoğunluğunda bir sertliğe sahiptir. Fitiller çoğunlukla lastik içinde kuruyana dek ihtiyacımızı karşılasa da içten yama tekniği daha kalıcı bir çözüm olarak görülmektedir.
İçten yama ile tamir:
Bu tamir seçeneğinde lastiğin tekerlekten tamamen çıkarılması gerekmektedir. Daha sonra sert cismin battığı alan belirlenerek cisim çıkarılır. Ardından iç kısım traşlanarak yamaya uygun zemin hazırlanır ve yapıştırılır. Kısa bir süre yamanın kuruması beklendikten sonra lastik tekerleğe yeniden takılarak uygun ölçülerde hava basılır. Bu tamir seçeneği genellikle en kalıcı çözüm yöntemidir.
Şambrel tamiri:
Şambrelli lastiklerde şambriyel çıkarılarak patlak kısım tespit edilir ve buraya yama uygulanır. Kuruması beklendikten sonra lastiğe yeniden takılır. Şambriyelli lastiklerde maalesef farklı bir tamir metodu uygulanamamaktadır.