Sosyal yaşam

Kaplıcalar ve Termal Suların vücudumuza faydaları

Kaplıcalar ve Termal Suların vücudumuza faydaları … Ülkemizin neredeyse tamamı deprem bakımından oldukça aktif bir yapıya sahip. Dolayısıyla da termal suları pek çok şehrimizde bulmak mümkün. detaylar saydam haberimizde…

Kaplıcalar ve Termal Suların vücudumuza faydaları

“sağlığımız açısından hayli faydalı”

Doğa ve termal
Doğa ve termal

Özellikle İstanbul, İzmir veya Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayanlar bilir; ne yazık ki az hareket ediyoruz ve bu nedenle sağlıklı kalamıyoruz. Gerek ders çalışırken ve gerekse iş hayatında vücudumuz da ruhumuz da yıpranıyor. Hele ki daha önceden vücudumuzda olan veya tekrarlayan bir sorunumuz varsa (menisküs, boyun ağrıları vs) ve düzenli spor yapamıyorsak bu rahatsızlıkların bizi ne kadar zorladığını iyi biliriz. Bu sebeplerden, arada doğaya geri dönmek, sağlığımız açısından hayli faydalı. Doğaya dönmekten kastımız sadece doğa yürüyüşleri, kamplar vs değil. Doğanın bizlere sunduğu binlerce seçenek var ve bunların her birinin vücudumuza kattıkları saymakla bitmiyor.

Termalde spor aktiviteleri
Termalde spor aktiviteleri

“Termal oteller seçeneğimiz oldukça fazla”

Termal kaynaklar da doğanın bize sunduğu o binlerce çeşit faydalı seçenekten sadece bir diğeri. Şanslıyız ki ülkemiz topraklarında termal kaynakların hiçbir eksikliğini çekmiyoruz. Ülkemizin neredeyse tamamı deprem bakımından oldukça aktif bir yapıya sahip. Dolayısıyla da termal suları pek çok şehrimizde bulmak mümkün. Termal oteller; doğal kaynakların etrafına yapılan tesislerden oluşuyor ve ülkemizde genellikle Afyon, Denizli, İzmir, Balıkesir, Yalova, Bursa, Ankara ve Aydın’da bulunmaktadır. Termal kaynakların bu denli fazla olması, ülkemizde termal turizmin de yaygınlaşmasını ve gelişmesini sağlamış durumda. Bu noktada özellikle termal oteller bakımından oldukça fazla seçeneğe sahibiz.

“otellerde genelde büyük bir termal havuz olur”

Termalde jakuzi masajı
Termalde jakuzi masajı

Kültür turlarına gitmeyi çok seven biri olarak iki kere bu tip otellerde kaldım ve sağlık açısından gerçekten iyi hissettirdiğini söyleyebilirim. Bu tip otellerde genelde büyük bir termal havuz olur ve suyu oldukça sıcaktır. Hatta o kadar sıcak oluyor ki havuzu bir baştan diğerine yüzmeye çalıştığınız zaman nefesiniz kesiliyor. O yüzden eğer havuzda çok kalmak istiyorsanız sık sık mola vermeniz gerekebiliyor. Sonunda elde ettiğiniz faydalar ise gerçekten o sıcağa katlandığınıza değiyor. Örnek vermek gerekirse sağ bacağımda olan menisküs yırtığı termal otelde Eylül ayında kaldığım bir haftadan sonra aylarca ağrımadı. Normalde kışın ağrısı çekilmez bir hal alırken bu kış neredeyse hiç rahatsız etmedi. Üstelik düzenli spor yaparken de bu ağrı bir çeşit engel teşkil ediyordu ancak bu sene termal suların gerçekten faydasını gördüm ve geçmiş yıllara nazaran menisküs ağrısının gündelik yaşantıma etkisinde hayli azalma olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Termal havuzu
Termal havuzu

“termal suların hayli faydalı olduğu bilinmektedir”

Vermiş olduğum örnek bir yana, termal suların (kaplıcaların) genel olarak iyi geldiği diğer alanlara bakacak olursak, basit bir araştırma ile ilk etapta şunlara ulaşabiliriz; Termal sular, stres ve strese bağlı pek çok rahatsızlığın tedavisinde, egzama ve akne, sivilce sorunları gibi dermatoloji problemlerinin giderilmesinde oldukça faydalı etkilere sahiptir. Bununla birlikte, kas kasılmalarının giderilmesi, ameliyat sonrası ağrıların azalması, başta kist ağrısı gibi kadın hastalıklarında, dolaşım sistemindeki rahatsızlıklar, mide ve yemek borusu sorunları gibi pek çok konuda da yine termal suların hayli faydalı olduğu bilinmektedir. Kısacası termal suların faydaları saymakla bitmez. Ancak bu doğal kaynaklar herkese uygun değildir. Rahatsızlığın çeşidine göre, mutlaka doktora danışılarak gidilmesinde fayda var. Açıkçası bana menisküs için ameliyat dışında bir seçenek sunmadılar. Ancak termal otelde geçirdiğim bir haftanın akabinde ağrımın neredeyse bittiğini gördükten sonra daha sık gitmeye karar verdim.

“uzmanlar ideal zamanın Mayıs-Eylül arasında olduğunu belirtiyor”

Uzmanlar termal sularda mümkün olduğunca yüzmekten çok hareketsiz durmayı tavsiye ediyor. Termal otellere her mevsimde gidilse de uzmanlar ideal zamanın Mayıs-Eylül arasında olduğunu belirtiyor. Termal sulara girilmeden önce ise mutlaka fazlasıysa su içmeniz gerekiyor. Zaten içerisi o kadar sıcak oluyor ki istemeseniz de su içiyorsunuz. Termal banyolarda (havuza) ilk kez girilirken 10 dakika kalınması öneriliyor. Rahatsızlığın çeşidine göre ise 20 dakikaya kadar çıkılabiliyor. Banyodan sonra ise en az 1 saat dinlenmeniz gerekiyor. Bu sularla ilgili çok önemli bir uyarı ise kesinlikle içilmemesi.

Eğer siz de stresten biraz olsun kaçmak, kendinizi rahatlamak ve aynı zamanda sağlığınıza da faydalı bir aktivite ararsanız, termal oteller denemeye değer bir seçenek olabilir.

Kaynakça:Deniz Humması

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu